Reprofotografering av negativ 06/09 18:30

Fotar du analogt men har svårt att hitta tid och/eller lust till mörkrumsarbete, eller vill du jobba med bilderna även i datorn som komplement till mörkrummandet? Många använder ju en flatbädds- eller filmscanner för digitalisering av sina negativ, men det finns ett annat alternativ som är både snabbarbetat (när du fått in vanan och har utrustningen på plats) och kan ge riktigt bra kvalitet på de digitala filerna. Nu på onsdag 6/9 mellan 18:30 (OBS! ändrad starttid) och ca 21:00 i lokalen på Polhemsgatan 38 kommer jag demonstrera hur jag digitaliserar mina analoga bilder genom att fotografera av negativremsorna med digital systemkamera, makroobjektiv, stativ, och ljusbord. Vi kommer även titta en del på efterbehandlingprocessen av RAW-filerna dvs. invertering och enklare justeringar av bilderna – såväl svartvitt som färgnegativ – i Adobe Lightroom CC. Observera att detta kommer vara en demonstration med möjlighet att ställa frågor snarare än en workshop, så du behöver inte ta med dig kamera, dator, eller annan specifik utrustning. Men ifall du vill ha ett konkret exempel på hur detta funkar med dina egna bilder och kanske även kunna jämföra med ”vanlig” scanning får du gärna välja ut några negativ i småbilds- eller mellanformat och ta med dig, så fotograferar och efterbehandlar vi dem på plats (i mån av tid och beroende på hur många vi blir).

 

Hoppas vi ses på onsdag! 🙂

 

Hälsningar Sara Joelsson

 

****************

 

Do you enjoy analog/film photography but can’t find time or motivation to get into the darkroom often enough, or do you simply want to use the digital workflow as a complement to making darkroom prints? Many use a flatbed- or film scanner for digitalizing their negatives, but there is another alternative that’s quite fast (when you get used to it and everything is set up) and that can yield digital files of really good quality. On Wednesday September 6, from 6:30 pm (NOTE! new start time) until appr. 9 pm at Polhemsgatan 38, I will demonstrate the process I personally use for photographing film negatives with a digital camera, macro lens, tripod, and light pad. We will also have a look at the post-processing of the resulting RAW files i.e. inverting the negatives and making some basic adjustments (for black&white as well as color negatives) in Adobe Lightroom CC. Please note that this will be a demo with opportunity to ask questions rather than a workshop, so you don’t need to bring your own camera, laptop, or other specific equipment. But if you’d like to get a sample of how this will work with your own photos and/or compare with your ”ordinary” scanning, you are welcome to bring some negatives in 35mm or medium format that we can photograph and post-process during the evening (depending on how many will attend and how much time we have to spare) …and if anyone has trouble understanding Swedish, I’ll try to translate to English as much as possible.

 

Hope to see you on Wednesday! 🙂

 

All the best,

/Sara Joelsson