Om föreningen

Analogfotograferna Stockholm grundades i maj 2013, med fem medlemmar. Föreningens fokus ligger på en enda sak: analogfotografering. Vid årsskiftet 2017/18 hade föreningen 146 medlemmar.

Vi anordnar aktiviteter de flesta onsdagar – träffar med bildsamtal och medlemspresentationer, workshops och fotopromenader, med mera. Bland tidigare aktiviteter kan nämnas kaffenol- och färgframkallning, gatufoto, toning i mörkrummet, och individuella fotoprojekt. Våra träffar hålls oftast i klubblokalen på Polhemsgatan 38, Kungsholmen. Betalande medlemmar har också tillgång till vårt mörkrum, som finns på samma adress.

» Mer om vårt mörkrum

Varför analogt?
Det kan verka bakåtsträvande att ägna sig åt något så omodernt som fotografering med film och att stå i mörkrum. Varför välja bort den moderna digitalkameran, där man kan se resultatet omgående när bilden är tagen, och snabbt dela med sig av sina bilder?

Svaret är olika från person till person, men många tycker det ger ett annorlunda utseende – högre kvalitet, mer ”karaktär” i bilderna, och så vidare. Avsaknaden av perfektion som ibland uppstår kan också snarare tillföra något till bilden än förstöra. Den ofta långsamma processen gör också att man hinner få lite distans till sina bilder innan man ser det färdiga resultatet.

Med analog utrustning tänker man kanske också till lite extra, och justerar något innan man trycker av, för att se till att bilden blir så bra som möjligt. På sikt upplever många att de ”begränsningar” som finns i den analoga processen gör att man utvecklas i sitt fotograferande.

De flesta av oss som fotar analogt tycker ju om hantverket också – framkallning och kopiering i mörkrum som en motpol till det digitala, där allt efterarbete utförs framför datorn, och tempot ofta är högre. Vill man hålla ett högre tempo och ändå jobba analogt finns förstås också polaroid- eller direktbildskameror.

Medlemskap
Information om medlemsavgifter och hur man blir medlem hittar du här.

Kontakta oss
Om du vill veta mer om oss, eller om du är intresserad av att bli medlem, är du välkommen att kontakta oss via vårt kontaktformulär. Du kan också följa oss på Facebook.

Som klubbmedlem kan du även vara med i vår slutna Facebookgrupp. För att gå med i gruppen skickar du en ansökan direkt på Facebook.

Möten och aktiviteter
Vi har möten och aktiviteter de flesta onsdagar, ofta i vår klubblokal på Kungsholmen, men även på andra platser. På våra månadsmöten går vi igenom aktuell information i klubben, fikar och pratar bilder, framkallning, utrustning med mera. Ibland har vi även medlemspresentationer och bildtävlingar på månadsmötena. Vi anordnar olika andra aktiviteter såsom gemensamma fotosessioner eller workshops. Exempel på tidigare aktiviteter: kaffenolframkallning, kvällsfoto, toning i mörkrummet, gatufotografi, individuella projekt.

Mer information finns i aktivitetsschemat, se kalendern. Observera att schemat kan komma att ändras, men aktuell info finns alltid i denna kalender.

Lokal
Klubblokal och mörkrum: Polhemsgatan 38, Stockholm (T-bana Fridhemsplan)

Försäkring
Medlemmar i Analogfotograferna Stockholm omfattas av en olycksfallsförsäkring i lokalen, som tillhandahålls via UFS. Försäkringen gäller enbart medlemmar i föreningen. Icke medlemmar såsom kompisar, potentiella medlemmar och så vidare, är alltså inte försäkrade när de vistas i lokalen eller mörkrummet.

Medlemsstatistik
2017-12-31: 146 medlemmar
2016-12-31: 91 medlemmar
2015-12-31: 81 medlemmar
2014-12-31: 28 medlemmar
2013-05-01: 5 medlemmar

workshop-passepartout-hanna-1Passepartoutworkshop. Foto: Hanna Lindgren