Kemin i mörkrummet

Föreningen tillhandahåller Rodinal och Xtol för framkallning av svartvit film, samt Moersch Eco framkallare för svartvita papper. Vi har också kemi för färgframkallning av film i klubbens färgframkallningsmaskin. Observera att standardkemin kan bytas ut, tillfälligt eller permanent, så det är inte säkert att informationen ovan stämmer vid varje enskilt tillfälle. Kolla alltid på plats om det är något specifikt du behöver tillgång till. Senaste uppdatering: 2018-07-29.

Det finns en uppsättning märkta lådor där allmän kemi förvaras. Det går även bra att ta med sig egen kemi, men man får inte förvara den i mörkrummet, utan man får ta med den hem när man är klar för dagen.

Observera att använd kemi inte får hällas ut i avloppet! Det finns plastdunkar under våtbänken där använd kemi skall hällas ut. Dessa dunkar är märkta med vilken typ av kemi som skall hällas var.

I mörkrummet finns instruktioner om vad som gäller, hur man blandar, hur länge man ska fixa/skölja, och så vidare. Följ dem, så blir dina och alla andras kopior bättre och mer hållbara, och utrustningen håller längre!

Framkallare som återanvänds ska hällas tillbaka till respektive dragspelsflaska/behållare, annars blir den dålig. För fix och stopp kan andra regler gälla, men även här är det bra att skydda kemin genom att sätta lock på trågen eller hälla upp i flaskor för förvaring. Följ de instruktioner som finns i mörkrummet.

OBS! När du blandar ny kemi är det FÖRBJUDET ATT GÖRA DET I KÖKET. Håll till i våtbänkarna i mörkrummet.

OBS! När du blandar ny kemi är det viktigt att skriva datum på whiteboarden och/eller respektive behållare, så att andra medlemmar vet hur länge den stått. Och glöm inte att kolla de instruktioner som finns på plats i mörkrummet!