Torkpress för fiberpapper

Torkpressen får endast användas för väl sköljda fiberpapper. Plastpapper kan förstöra maskinen.

 1. Skölj papperet ordentligt i arkivskölj (minimum 30 minuter om HCA används/60 min utan HCA). Sköljer du kortare riskerar du att kontaminera papperstorkens tyg och övriga delar med fixrester, och därmed förstöra kommande kopiors arkivbeständighet. Luktar papperet fix eller kemikalier? Då har du sköljt för kort tid. I med den i sköljen igen!
 2. Fäll ut bordet och sätt på papperstorken och ställ den på ca 40 grader och börja med en ganska låg hastighet på motorn.
 3. Om tyget ser ut att ha glidit ut från rullarna mot en sida, fäll upp bordet igen och dra tyget rätt. Detta kan behöva göras med jämna mellanrum när man har motorn igång.
 4. I ljusrummet finns en skiva av plexiglas eller metall, som står uppställd mot väggen. Den använder du för att torka av överflödigt vatten från din kopia. Gör först rent plexiglas-/metallskivan med vatten och fönsterputs. Se till att det inte är något fönsterputs kvar som kan gå in i kopian.
 5. Ta ur kopian ur arkivsköljen och sätt upp den med bildsidan mot skivan, och dra en rengjord fönsterskrapa över bildens baksida för att pressa ut överflödigt vatten.
 6. Torka av fiberpressen med en fuktig och ren(!) trasa för att ta bort eventuellt damm.
 7. Pilla försiktigt loss kopian från skivan och se till att den är ren och utan fläckar på bildsidan. Om inte så använd lite vatten och gnugga försiktigt bort smutsen och återupprepa steg 4.
 8. Lägg kopian med bildsidan mot tyget och låt den gå ett varv i pressen. Undvik att flytta på kopian efter att du lagt den ner, detta för att inte dra runt eventuellt damm i onödan.
 9. Beroende på hur blöt kopian är så justerar man temp och hastighet på motorn tills man når önskat resultat. Vad som är ”rätt” temperatur och hastighet varierar från papper till papper, man får prova sig fram. Kör man på låg hastighet och värme går det utmärkt att torka de flesta fiberpapper med bilden mot tyget. Temperaturen bör dock inte gå över 80-90 grader. Generellt så är det att föredra att torka med låg temp och längre tid.
 10. OBS! Längst ut till höger kommer inte valsen upp i temperatur. Där fastnar pappret alltid. Håll er till den vänstra 4/5-delen så funkar det utmärkt att torka papper som är större än vi har framkallningskärl. (Det sitter en bit papper fast, till vänster om det fungerar värmen bra.)

  Om kopian skulle fastna på trumman så är risken att den är bortom räddning. För att få bort den så används med fördel en rejält blöt trasa. Använd inte något verktyg av metall för att försöka skava bort den, eftersom det kan skada ytan på trumman.

 11. När du är klar: Stäng av torkpressen genom att stänga av båda strömbrytarna på maskinens framsida. Valsen fortsätter att snurra tills maskinen har svalnat. Fäll inte upp bordet förrän valsen stannat och maskinen är sval.

Blankpressning
För att blankpressa kan man vända kopian med bildsidan mot trumman istället, och använda en något högre temperatur. Detta kräver lite övning, och försiktighet bör tillämpas så att inte kopian bränner fast. De som vill blankpressa får själva prova sig fram. Rapportera gärna om ni hittar ett arbetsflöde som fungerar.